En hälsosam blogg

Halvmaraton

Jag deltog i en halvmara nyligen och upplevde något för allra första gången; något som blev en riktig ögonöppnare för mig. Det var under min semester till Kreta som tävlingen ägde rum och jag var väl inte inställd på en löpartävling när jag begav mig iväg, men i byn jag semestrade anordnades en tävling och det var fritt fram att delta. Det gick ju inte att motstå. Man kunde delta i 5, 10 eller 21 km och jag som är van vid längre distanser valde det mest utmanande. Vad jag inte hade tagit med i beräkningarna var hettan.

Hettan påverkar massor

Dagen för tävlingen kom och jag var på plats vi startpunkten en halvtimme innan, alltså kl. 08.00 på morgonen. Solen var uppe och temperaturen låg på drygt 20 grader. Så långt var det ok. Men jag ska säga er att fy för alltså! Under de två timmar som jag sprang så steg temperaturen ganska rejält och solen gassade i ansiktet. Jag funderade flera gånger på att avbryta, men kämpade på och tog mig i mål på en ganska dålig tid.

Man kan dö av vätskebrist

Det var därefter som det hände... några minuter efter mig hasades en kvinna över mållinjen. Hon var i stort sett medvetslös, men hade på något mystiskt vis lyckats ta sig i mål. Sedan låg hon i två timmar och svimmade och kräkte om vartannat. Läkare var på plats och ambulans ringdes efter (men dröjde aslänge!). Jag som deltagit i fler än en HLR utbildning var beredd att börja hjärt- och lungräddning om det skulle gå riktigt illa. Det kändes som att det eventuellt skulle kunna hända.

Lär dig HLR!

Att jag sprang på dålig tid rörde mig inte längre i ryggen och insikten om hur viktigt det är att hålla vätskenivån i balans när man springer i värme slog mig hårt. Det var just vätskebrist hon drabbats av... Dessutom vill jag uppmana alla att gå en HLR utbildning om ni inte reda gjort det. Det kan faktiskt rädda liv!

23 Jun 2017