En hälsosam blogg

Hur din löpträning kan påverka din tandhälsa

När vi pratar om löpning och träning fokuserar vi ofta på muskler, kondition och kost. Men visste du att din tandhälsa också spelar en stor roll i din prestation och ditt mående som löpare? Idag ska vi utforska denna något oväntade koppling och ge dig tips på hur du kan ta hand om dina tänder lika väl som du tar hand om din löpform.

Sambandet mellan löpning och tandhälsa

Forskning visar att regelbunden fysisk aktivitet faktiskt kan ha en dubbelverkande effekt på vår tandhälsa. Å ena sidan så leder god fysisk hälsa generellt till ett bättre immunförsvar, vilket inkluderar skydd mot bakterier som orsakar tandproblem. Å andra sidan kan långvarig träning, speciellt uthållighetsträning som maratonlöpning, leda till munntorrhet eftersom vi andas mer genom munnen. Detta minskar mängden saliv som naturligt skyddar våra tänder mot karies.

Dessutom tenderar vissa löpare att inta sportdrycker, energibars och geléer som ofta är höga på socker och kan vara skadliga för tandemaljen om de konsumeras regelbundet.

Tips för att skydda dina tänder som löpare

  1. Vätskeintag
    Se till att dricka vatten före, under och efter dina löprundor för att motverka munntorrhet.
  2. Välj rätt produkter
    När du väljer energitillskott, leta efter de som är låga på socker och syror. Det finns flera alternativ som är skonsammare mot tänderna.
  3. Regelbunden tandvård
    Integrera regelbundna tandläkarbesök i ditt träningsprogram. En professionell kan hjälpa till att tidigt upptäcka och behandla problem som kan påverkas av din träning.

När du behöver akut tandvård

Ibland kan en olycka hända när du minst anar det – kanske en fall under löprundan leder till att en tand skadas. I sådana fall är det viktigt att snabbt få professionell hjälp. För akut tandvård i Malmö, besök Tandvårdcentralen där du kan få hjälp snabbt och effektivt.

3 May 2024