En hälsosam blogg

Så håller du koll på din träning

Löptränar du för att det är skönt att komma ut i naturen och få lite högre puls en stund? Kul! Fortsätt som du gör och njut av varje minut i spåren säger jag. Men löptränar du för att uppnå ett mål så behöver du också ha lite koll på din träning. De mål jag har i åtanke är exempelvis:

  • Kunna springa ett maraton inom ett år
  • Få bättre hälsa
  • Slå tider under föregående tävlingar
  • Vinna löpartävlingar

Men hur gör man för att hålla koll på sin löpträning? Jag ger dig några små tips som du kan bära med dig. Alla tips passar inte alla typer av löpare, så välj de du tror du får störst nytta av.

5 tips för att få koll

  1. Träningsdagbok: Du kan använda en vanlig almanacka, eller en gammal hederlig skrivbok som man hade i skolan. Skriv ner datumen du tränar och vad du tränat. Du kan med fördel även skriva med matintaget.
  2. Använd pulsklocka: En modern pulsklocka, som du kan läsa mer om på www.bastitest24.se, ser till att du får kontroll över din puls. Du kan även dokumentera antal steg och se historik.
  3. Spring med GPS: Om du inte alltid vill springa samma slinga så rekommenderar jag att använda en GPS. Då ser du exakt hur långt du sprungit och kan jämföra med andra löprundor du gjort.
  4. Tänk på pacing: Pacing är antal steg du tar per minut, eller sekund för den delen. Har du koll på detta kan du snabbt och enkelt justera din sluttid genom att öka eller minska antalet steg. 
  5. Spring med en vän: Inget ger bättre koll än en träningskompis. Ligger ni på samma nivå i er träning så blir ni också varandras sporre! Lycka till med träningen!
29 May 2022