En hälsosam blogg

Fördelar med att stå på jobbet

Det är väldigt många som jobbar på kontor idag som inte har möjligheten att stå upp och jobba. Man har en stol och ett skrivbord och man märker snart av att man börjar få ont i nacke och axlar. Det beror på att vi sitter fel, och drar upp axlarna medan vi jobbar. Testa själv! Du kommer att flera gånger under en normal arbetsdag känna att dina axlar är uppdragna och du får aktivt släppa ned dem igen för att få en normal position av kroppen. Detta är något som är väl känt inom ergonomi och rehab, men ändå är det allt för få som använder sig av höj och sänkbara skrivbord. Detta trots att det finns många fördelar med att kunna jobba både stående och sittande.

5 anledningar att stå på jobbet

  1. Bra träning - Att stå upp vid ett skrivbord istället för att sitta bränner 50 kalorier per timme. Det blir 200 om dagen, eller 1000 i veckan och motsvarar 10 maraton på ett år.
  2. Man blir gladare - Det frisläpps endorfiner när du står upp och jobbar. Samma endorfiner som ger dig belöning eller glädjerus.
  3. Bra för ryggen - Din ryggrad pressas ihop när du sitter ner vilket inte är fallet när du står upp.
  4. Snabbare matsmältning - Du skyndar på din matsmältning genom att stå upp. Sitter du ned är det lättare att få "paltkoma".
  5. Mer effektiv - Flera studier har visat att personal som står upp är betydligt mer produktiva än de som sitter ned.
15 Mar 2019