Springer och Trimmar

En hälsosam blogg

Så behåller du vikten!

Många tror att smala tjejer bara äter sallad. Att de är någon sorts kaniner som bara äter gröna salladsblad och morötter. Därför är de orkar de ingenting utan ligger i soffan och ser bara smala ut. De flesta jag känner, inklusive mig själv, gör inte det. De smala tjejer och killar som jag känner äter helt normal mat, men det vi har gemensamt är att vi rör mycket på oss. Just för att vi rör så mycket på oss kan vi äta precis som alla andra. Mycket när vi är hungriga, lite när vi är mätte. Godis? Någon gång, men i väldigt måttliga mängder. Chips? Det också i endast måttliga mängder. Vill du äta tårta och kakor, ät det, men inte stora tårtbitar, eller många kakor. Det enda du kan äta mycket av, är grönsaker och frukt. Så är du hungrig, och vill hålla vikten på en lagom nivå, börja äta grönsaker. Det är en bra grund för det du sedan ska äta, för då blir du ganska mätt, men du orkar ändå äta kött, bröd och fisk. Avsluta måltiden med någon söt frukt.

Fest med sallader

Så hur ska man göra när man vill bjuda på fest? Mycket festmat är ganska fet (bearnaissås, pommes frites). Mitt förslag är; varför inte bjuda på salladsbuffé, och då är det inte bara grön sallad, utan riktiga sallader med grillad kyckling, rostbiff, mozzarellaostar, chevreostar, lax och räkor. Många fnyser åt grönsaker och sallader och tänker att de inte blir mätta. Inget kan vara mera fel. Prova äta mer grönsaker du med, så ska du se att du kan behålla din vikt.

Prova äta mindre portioner

En annan sak man kan göra är att välja att äta små portioner. Du har säkert läst om det och har hört om rådet att äta på små tallrikar, så jag ska inte skriva så mycket om det här. Men jag har ett annat tips; varför inte äta tapas, om du vill äta något som är gott och bli mätt på små portioner? Det bygger på principen att man äter många, små rätter. Man äter lite av allt möjligt som är gott. Vad sägs om flamberade minipaprikor, piroger med fetaost och spenat, tortillas med zucchini, auberginer, spenat och tomatsås, grillade lammracks, getost med bacon? Allt det kommer bara i små portioner, men äter man några sådana, blir man mätt. Det är som när man är liten och bara vill äta det som är gott på tallriken, men blir tillsagd att äta allt på tallriken, annars får man ingen efterrätt. Nu är du vuxen och bestämmer själv att skippa trist mat och bara välja godsakerna. Bra, eller hur?

15 sep 2017